Izrada sajtova » Šta je baner

Šta je baner

Članak napisan 14.09.2009.    Broj komentara 0 komentar/a     Broj pregleda 67979 pregleda Štampaj članak

Pošaljite svom prijatelju link

Baner (eng. Banner, Advertising, Ad) je grafički prikaz koji se nalazi na istaknutom delu sajta. Kao što možete postaviti reklamu u novinama ili na bilbordu, tako i na internet sajtu možete postaviti svoju reklamu (baner) i reklamirati svoj internet sajt, svoje usluge, svoju firmu... Ta usluga se plaća oglaŠivaču tj. onome na čijem sajtu je postavljen baner. Namenjen je da privuče što više posetilaca sa sajta na kome je postavljen. Klikom na baner otvara se VaŠa internet strana ili neka druga strana koju Vi izaberete i na taj način možete dobiti potencijalne klijente.

Baner je najčešće slika (JPEG, GIF, PNG), a može biti i  multimedijalni sadržaj kao što je flash. Flash baner često sadrži audio ili video animacije kako bi posetiocu sajta na kome je baner postavljen bio zanimljiviji i time povećava mogućnost posete. Baneri su uglavnom postavljeni na stranicama koje imaju zanimljiv sadržaj.

Tipične veličine banera su 728x90, 468x60, 234x60, 120x90, 120x60, 120x240 i 125x125. Dimenzije su izražene u pikselima.

Uporedne karakteristike banera veličine 468x60 piksela:

Statički baner, Format: JPG, Veličina: 10,3 kB

Statički baner, Format: GIF, Veličina: 2,4 kB

Animirani baner, Format: GIF, Veličina: 6,3 kB

Animirani baner, Format: SWF, Veličina: 24,6 kB

 

 

Mnogi posetioci internet sajtova ove reklame smatraju veoma dosadnim, jer skreću pažnju sa stvarnog sadržaja internet  stranice. Naravno, svrha banera je da privuče pažnju i mnogi oglašivači pokuŠavaju da dobiju što više poseta postavljanjem zanimljivih banera na udarnim mestima na stranici. Udarne pozicije su najčešće na vrhu stranice, koja je ujedno i najskuplja. Spuštanjem na dole, cena banera linearno pada.

Izrada banera...

Jedan od načina rasporeda banera na web stranici, odnosno mesta na kojima se određeni baneri najčešće nalaze:


Podelite sa prijateljima


Facebook Twitter Delicious Digg FriendFeed Google Bookmarks MySpace Reddit Sphere StumbleUpon Technorati Favorites Tumblr

POŠALJITE KOMENTAR

Ime:*
E-mail:*
Komentar:*
Anti-spam:* Anti-spam
 

 
 
Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem